Rätt färgtemperatur

Vid sidan av ljusstyrkan är lampans färgtemperatur den viktigaste faktorn för hur ljuset kommer att se ut när du lyser upp ett rum eller din trädgård. Färgtemperaturen påverkar i allra högsta grad intrycket av den upplysta ytan och kan göra den kallare eller varmare beroende på vilken känsla du vill förmedla.

Vilken färgtemperatur ska jag välja?

Här ska lampor24.se visa dig vilken sorts ljus du får vid olika färgtemperaturer och vilken du bör använda. Lampans temperatur mäts i kelvin (k).

  • 1000 k ger ett rödaktigt ljus och är en temperatur som aldrig används i vanliga lampor.
  • 2000 k ger ett gulrött (brandgult) ljus och är också en mycket ovanlig färgtemperatur i lampor.
  • 2500 – 3500 k ger ett varmvitt ljus med en gulaktig ton. Vanliga glödlampor och varma ljusrör brukar ha denna temperatur, men det finns massor av LED lampor och halogenlampor som också har ett sådant ljus. Det här är den temperatur vi rekommenderar att du använder i de flesta rum eftersom det ger ett varmt och harmoniskt intryck.
  • 4500 – 5500 k ger ett neutralt vitt ljus som kan upplevas som lite hårt i vanliga bostäder och i trädgården. Det funkar emellertid bra i kontorslokaler och eventuellt i badrum, men även i badrummet föredrar vi en temperatur runt 3000 k.
  • 6000 – 10000 k. Dessa färgtemperaturer ger ett blåaktigt ljus och ju högre upp i skalan du befinner dig desto blåare blir det. Detta ger ett hårt ljus som inte alls bör användas varken i ditt hem eller utomhus, däremot används sådana färgtemperaturer ofta i stora lagerlokaler och liknande.